Home > Apie viską > Raižių kaime – paminklas Vytautui Didžiajam ir Žalgirio mūšiui

Raižių kaime – paminklas Vytautui Didžiajam ir Žalgirio mūšiui

8 birželio, 2010

Raižių kaime 🙂 (Alytaus r.) šiemet (2010) iškils paminklas Vytautui Didžiajam ir Žalgirio mūšiui atminti, įprasminantis bendrą lietuvių ir totorių istoriją.

Iniciatyvos pastatyti paminklą Vytautui Didžiajam ir Žalgirio mūšio 600 metų jubiliejui atminti ėmėsi Lietuvos totorių bendruomenė, kurią kadaise Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje įkurdino Vytautas Didysis.

Daugiau nei 5 metrų aukščio, daugiau nei 10 tonų sveriantis žalio granito paminklas savo forma simbolizuos valstybės kūrimą. Paminklo autorius – vilnietis skulptorius Jonas Jagėla.

Paminkle bus iškaltos ir svarbiausios bendros lietuvių ir totorių istorijos datos – Vytauto Didžiojo atėjimo į valdžią ir mirties metai, totorių atsikėlimo 1397-aisiais į Lietuvą metai ir Žalgirio mūšio metai – 1410-ieji.

Šalia monumento Vytautui Didžiajam ir Žalgirio mūšiui atminti iškils ir Saulės laikrodis. Jis rodys Raižių, vienos seniausių totorių gyvenviečių, ir Griunvaldo (dab. Lenkijoje), kur vyko Žalgirio mūšis, laiką.

Paminklą Žalgirio mūšiui paminėti žadama atidengti birželį, praneša LTV „Panorama“.

Raižių kaime yra totorių mečetė (kultūros paminklas), įsikūrusi musulmonų religinė bendruomenė. Istorijos šaltiniai mena, kad apie 1630 m. kaime buvo 44 totorių namai. XX a. tarpukariu kaime buvo totorių musulmonų parapija.

Apie viską , ,

  1. No comments yet.
  1. Kolkas nėra atgalinių ryšių.
Jūs turite būti prisijungę, kad galetumėte parašyti komentarą.

Moteris džiugina unikalūs rankų darbo papuošalai, todėl nepraleiskite progos pasipuošti!